Skånska hamnar vill inte betala isbrytning

De stora skånska hamnarna protesterar nu mot att behöva vara med och betala isbrytningen hamnarna norrut. Istället anser de skånska hamnarna att det borde vara en statlig angelägenhet.
- Vi tycker att vi har ett väldigt bra geografiskt läge och med det system som man har idag när det gäller sjöfartsavgifterna så skall alla betala lika mycket, solidariskt runt om i Sverige. Från de skånska hamnarnas sida så tycker att det är principiellt fel att vi skall vara med och betala isbrytningen. Det är en statlig angelägenhet, säger Per-Olof Jansson, hamnchef i Helsingborg. Isbrytningen i Sveriges närmare 50 hamnar norrut i landet kostar varje år ungefär 300 miljoner och betalas av alla hamnar i landet, även om den enskilda hamnen inte använder isbrytarhjälp. På regeringens uppdrag pågår nu en enmansutredning som skall undersöka hur sjöfartsavgifterna skall kunna fastställas och de skånska hamnarna har uppvaktat Sjöfartsverket med sina synpunkter. Om de skånska hamnarna undantogs avgiften skulle det få betydande effekter. - Rimligtvis skulle det leda till att man skulle kunna ta ut lägre avgifter och öka volymen på passagerare och lastbilstrafik i de skånska hamnarna, säger Per-Olof Jansson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".