DSB tog hem miljardkontraktet

Det blev danska DSB tillsammans med brittiska First som tog hem mångmiljardkontraktet att köra Öresundstågen i framtiden. SJ, som idag kör Öresundstrafiken på den svenska sidan sundet, var också med i kampen, men deras bud rankades av beställarna som det sämsta.

Idag körs Öresundstågen på den svenska sidan av SJ och på den danska av DSB. Men från och med 2009 och till och med 2015 så blir det danskt på båda sidorna. Beställarna Skånetrafiken och Danska trafikstyrelsen enades om att låta DSB som samarbetar med Brittiska First över hela Öresundstrafiken både i Danmark och också i Skåne och Blekinge.

– Vi har konstaterat att vid en samlad bedömning, pris, kvalité och leveranssäkerhet så har DSB lämnat det mest förmånliga anbudet, säger Lars-Ingvar Ljungman, ordförande i nämnden för kollektivtrafik i Skåne.

Fyra bolag kämpade om kontraktet
Kontraktet är ett av de största någonsin i Skandinavien och värt cirka 8 miljarder kronor. Det var fyra Bolag som kämpade om att få det, Danska DSB tillsammans First Group, Brittiska Arriva, Tyska Deutsche Bahn och SJ som samarbetade med Hongkongbaserade MTR. Och av De fyra buden så rankades SJ: s som det sämsta.  Exakt varför SJ kom på sista plats vill man inte avslöja utan hänvisar till att det rör sig om affärshemligheter och Jan Olson som är affärsutvecklingschef för SJ ställer sig också undrande till varför man förlorade.

– Vi är självklart besvikna. Vi hade hoppats på att vinna den här upphandlingen, säger Jan Olson, affärsutvecklingschef på SJ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".