Farliga förskolor kritiseras

Slitna och farliga lekplatser äventyrar hälsan för barn och personal på fyra av förskolorna i området Herrgården i Malmö. Nu kräver Rosengårds stadsdelsförvaltning skärpning av fastighetsägaren Gröningen.

- Jag minns för flera år sen då ramlade en 5-årig flicka genom en klätterställning då hon trampade på en genomrutten träplanka. Hon är 23 år nu och än är det samma klätterställning, ingenting har gjorts, säger Ana Maria Sabio, som är barnskötare på Kastanjens förskola på Herrgården.

Nu har Rosengårds stadsdelsförvaltning fått nog av lekplatser där spikar sticker ut och nedskräpade gårdar. Efter många år av dåligt underhåll kräver man nu bättring av fastighetsägaren.

- Vi har pratat och pratat men nu måste det hända något, säger Andreas Norbrant är biträdande stadsdelschef.

Det är inte bara utomhus som underhållet är dåligt. Även inomhus på förskolorna brister det. Ventilationen är dålig och städningen sköts inte. Det får följder för både barn och personal.

- Man har ont i halsen och är torr i ögonen, man går halvsjuk stora delar av året. Det gäller barnen också, de är värda mer än så här, säger Ana Maria Sabio.

Fastighetsägaren Gröningen vill inte kommentera kritiken utan hänvisar till företaget Newse som sköter förvaltningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".