Ny tågdepå möter protester

Malmö stads förslag att bygga en ny stor tågdepå i Glostorp utanför Oxie har mött skarpa protester från de boende i området. På onsdagskvällen presenterade de ansvariga politikerna sitt planprogram vid ett öppet möte.

Över hundra personer kom för att framföra sina åsikter, lyssna på tjänstemännens förslag och ställa frågor till de ansvariga politikerna. Faktum är att uppslutningen var så stor att mötet fick flyttas från aulan till den större skolmatsalen. Karin Hartman från det nybildade nätverket mot ett järnvägstekniskt centrum i Glostorp var en av deltagarna vid mötet.

– Jag tycker att de grönområden som finns i Malmö idag redan är väldigt begränsade. Då finns det ingen logik i att utöka det här över ett grönområde. Som det ser ut idag kommer jag ha ett järnvägsspår genom min trädgård, säger Karin Hartman.

Långsiktig investering
Tanken är att den nya tågdepån bland annat ska användas för att utföra service och underhåll på tågen. Det ska också bedrivas teknikutveckling på det så kallade järnvägstekniska centret och behovet av depån är stort. Persontågtrafiken har mer än fördubblats sedan 1999 och trafiken förväntas öka ännu snabbare under de närmaste åren.

Att området i Glostorp ska kunna användas för någon form av industriell verksamhet slogs fast redan i översiktsplanen från 60-talet. Enligt det socialdemokratiska byggkommunalrådet Anders Rubin lämpar sig platsen ypperligt för en ny tågdepå.

– Det här är en 100-års investering. 100 år framöver ska vi leva med den här investeringen. Då behöver vi placera oss en bra bit utanför staden, säger Anders Rubin (s), byggkommunalråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista