Kritik mot ny lärarutbildning

I onsdags presenterade utbildningsminister Lars Leijonborg och skolminister Jan Björklund ett förslag på ny lärarutbildning. Men på Malmö högskola är man kritisk till det nya förslaget.

Göran Levin som är utbildningschef på lärarutbildningen vid Malmö högskola tycker att lärarstudenterna blir lidande av förslaget.

– Vi fick en totalt ny lärarutbildning 1988, vi fick sedan en totalt ny lärarutbildning 2001 och nu ska vi få en totalt ny lärarutbildning 2010. På det här sättet får man aldrig en chans att landa ordentligt, säger Göran Levin.

I förslaget på ny lärarutbildning vill man bland annat att det ska finnas fler typer av lärarexamina i stället för dagens enda och att lågstadielärarna ska återinföras. Man ger också förslag på hur ämneskunskaperna hos blivande lärare ska fördjupas. Göran Levin tycker dock att det nya förslaget är en återgång till det som varit.

– Det som fanns för 20 till 30 år sedan är precis det som kommer igen nu. I och med att man hade alla ämnen som klasslärare hade man lite kunskaper i allt. I framtiden behövs helt andra djup, säger Göran Levin, utbildningschef på lärarutbildningen vid Malmö högskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".