Ikearestaurang varslas om strejk

Ikeas restaurang i Malmö varslas om strejk. Svensk handel går inte med på Hotell- och restaurangfackets krav om löneökning och därför varslas nu 300 personer om strejk på elva av Ikeas restauranger i Sverige.

I Malmö är det totalt 30 personer som berörs av strejken.

– Vi är ju ett låglöneföretag och de vill inte ge oss de löner vi vill ha. Vi har gått ut med LO:s direktiv, vad de andra som är lågavlönade har fått, säger Irene Henriksson, fackombudsman på Ikearestaurangen i Malmö.

Kravet från hotell- och restaurangfackets sida är 865 kronors löneökning per år under tre år framåt. Ett krav som man redan kommit överens om med LO. Lördagen den 7e juli tas personalen ut i strejk om inte parterna kan komma överens innan dess.

– Vi kommer inte överens och det beror huvudsakligen på frågan om hur löneökningen ska fördelas under de här tre åren. Vi vill från Svensk handel ha en möjlighet att lägga en mer individuell lön mot att lägga generellt lika för alla, säger Stefan Myrefelt, förhandlare på Svensk handel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".