Nytt projekt minskar sjukfrånvaro

Med hjälp av ett nytt projekt tillsammans med företagshälsovården minskar antalet långtidssjukskrivna städare på Universitetssjukhuset MAS i Malmö.

Sedan projektet startade för drygt ett år sedan har 41 av 75 långtidssjukskrivna kunnat komma tillbaka till jobbet på hel- eller deltid. Nesim Issa är en av dem som kommit tillbaka till arbetet.

– Jag har fått ett fast område istället för att rotera på en pooltjänst. Så varje gång jag städade fick jag gå på ett nytt område. När man har ett fast område kan man planera jobbet bättre, säger

Det arbetar 200 städare på universitetssjukhuset MAS i Malmö. Innan projektet startade hade varje person i genomsnitt 80 sjukdagar per år. Det är dubbelt så mycket som snittet för UMAS personal i stort. Nu har man med hjälp av företagshälsovården kunnat minska sjukfrånvaron.

Medarbetare ska utbildas
Under projektets första år har man främst ägnat sig åt att utbilda städledarna. Tanken är att de ska bli bättre på att planera arbetet och de ska också kunna kontrollera att städarna arbetar på ett bra sätt ur en ergonomisk synpunkt. På det sättet ska man minska förslitningsskadorna. Under den närmaste tiden ska också de enskilda medarbetarna utbildas. Johan Nordh som är städchef på UMAS säger att projektet ska pågå i tre år.

– Ett av mina mål är att personalen ska komma visslande till arbetet på morgonen. De ska tycka det är kul att jobba på UMAS städ. Det ska vara så skoj att gå jobba att man ska kunna stå ut med att man har lite ont ibland, säger Johan Nordh, städchef på UMAS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista