Slopad skatt ska ge hyressänkningar

Slopad fastighetsskatt bör leda till hyressänkningar på uppemot 2,5 procent i södra Skåne, det menar hyresgästföreningen som räknat på de kostnadsminskningar en slopad fastighetsskatt skulle innebära för de kommunala bostadsbolagen.

– Effekterna av fastighetsskattesänkningar ska ju synas på hyreslappen, det hoppas jag var politikernas intention, säger Peter Olsén är förhandlingschef på Hyresgästföreningen södra Skåne.

Slopad fastighetsskatt var en del av regeringens budgetproposition och ett mer genomarbetat förslag på förändringen väntas bli klart under sommaren.

Hyresgästföreningen syd har räknat på vad den slopade skatten skulle kunna betyda i sänkta boendekostnader för hyresgästerna. Enligt hyresgästföreningen bör till exempel Lunds kommuns fastighets AB, LKF, sänka sina hyror med uppemot 2,5 procent och Malmös kommunala bostadsbolag, MKB, med uppemot 1,5 procent under nästa år.

Men enligt Hakvin Svensson, vice VD på MKB är det trots det inte sannolikt att hyrorna kommer sänkas under nästa år. Räntehöjningar och höga kostnader för nyproduktion på en överhettad byggmarknad kommer troligen att ta ut effekterna av den slopade fastighetsskatten menar han.

I augusti ska det kommunala bostadsbolaget lägga fram en färdig kalkyl inför höstens hyresförhandlingar.

Peter Olsén är medveten om att till exempel en räntehöjning kan minska chanserna till sänkta hyror men säger att Hyresgästföreningen trots det kommer stå på sig i förhandlingarna.

– Vi kommer driva jättehårt att sänks kostnaderna så ska det komma hyresgästerna till dels.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".