Bensinmackar trotsar Arbetsmiljöverket

Från och med i torsdags trotsar fyra skånska bensinmackar Arbetsmiljöverkets bestämmelser om ensamarbete. Nu riskerar de att få betala 50 000 kronor i böter. Björn Olsson som driver en av mackarna, tycker att det kan vara värt pengarna.

– Vi måste säga ifrån på något vis, vi kan inte svälja allting, säger Björn Olsson.

Björn Olssons bensinmack är öppen dygnet runt. Mellan klockan 12 på natten till klockan 5 på morgonen jobbar butiksbiträdet själv, något Arbetsmiljöverket inte gillar. För att minimera risken för rån vill de att personalen antingen arbetar två och två eller använder sig av en så kallad nattlucka. Det vill säga ett litet kioskfönster som de kan betjäna kunderna ifrån. Men Björn Olsson säger att rån lika gärna kan ske genom en nattlucka och han ser dessutom nackdelar för personalen.

– Arbetsmiljön blir sämre för de får springa mycket mer och hämta grejer.

Men att förebygga risken för rån är viktigare tycker Monika Björk, biträdande tillsynsdirektör på arbetsmiljöverket.

– Det har ju visat sig att det är större risk för rån under kvällstid och därför behöver man öka säkerheten just då.

Elin Herrlin, jobbar på macken i Staffanstorp, och hon tycker inte att nattlucka behövs.

– Det funkar som det är nu på natten just på den här stationen i och med att man kan låsa dörren och vi har överfallslarm på oss så jag känner ingen större risk för rån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".