Svårt att sudda ut gamla länsgränser

Skillnaderna mellan de två gamla länen i Skåne är stora inom vissa områden. Bara 15 procent av alla bygginvesteringar i Skåne görs i gamla Kristianstad län och den positiva skånska befolkningsutvecklingen de senaste tio åren står nästan enbart gamla Malmöhus län för.

Regionpolitikern och moderaten Pia Kinhult tror dock att kommer ta ganska lång tid innan den gamla länsgränsen är helt utsuddad.

– Tyvärr kan vi i det här avläsa den gamla länsgränsen. I år blir det tio år sedan Skåne blev enat och det kommer nog tyvärr att ta kanske tio år innan vi kan sudda ut den här gränsen helt, säger Pia Kinhult (m).

Att bygga ut den skånska infrastrukturen är den viktigaste åtgärden för att komma åt skillnaderna inom Skåne tycker moderaten Pia Kinhult och hon får medhåll från regionpolitikern och socialdemokraten Christine Axelsson.

– Jag tror att vägar och järnvägar har en väldigt stor betydelse. Vi ser ju att vi idag har ungefär två arbetsmarknadsområden i Skåne. Tittar man tillbaka 30 år hade vi 16-17 arbetsmarknadsområden, det visar att individer rör sig i ett större område än tidigare och då är infrastrukturen viktig, säger Christine Axelsson (s).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista