Få skånska skogsägare hinner röja klart

Alla träd som föll i stormen Per i januari måste enligt lagen vara borta från skogarna senast på måndag. Men få skånska skogsägare kommer att vara klara i tid.

Bristen på transporter har försenat arbetet och nu stiger oron för att granbarkborrarnas angrepp ska sprida sig ytterligare.

– Vi har kraftiga angrepp, framför allt i norra Skåne, på gränsen mot Småland och det är en mycket allvarlig situation, säger Tomas Sättlin, skogsägare och ordförande i nordvästra Skånes skogsbruksområde.

Ger dispens
Skogsstyrelsen kommer att ge flertalet skogsägare dispens med uppröjningsarbetet till mitten av augusti men det finns de skogsägare som riskerar åtal för att de låter virke som angripits av granbarkborren ligga.

Brist på transporter
Det största problemet för skogsägarna har varit att få fram tillräckligt många lastbilar som kan transportera bort virket. På måndag öppnas det lokala akutterminaler där man kan lämna sitt virke vilket kan korta transportsträckorna. Anställda på transport och maskinsidan ställer upp och skjuter på sina semestrar för att hjälpa upp situationen.

Även stående skog drabbas
Än så länge är det mest fällt virke som är angripet men det är en tidsfråga innan den skog som står kommer att drabbas. Inom de närmaste två veckorna kommer nämligen de insekter som finns i virket att flyga ut och söka nya träd att livnära sig på.

– Jag önskar att alla skogsägare tar ett varv ute i sin skog och inventerar och söker efter insektsskadade träd, hugger ner dem och barkar dem. Det är väldigt viktigt att man gör det inom den närmaste tiden, säger Tomas Sättlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".