Fler privata inslag på skånska sjukhus

Det kommer inte bli några privata sjukhus inom Region Skåne.  Däremot kan politikerna tänka sig att lägga ut fler delar av verksamheter på entreprenad.

Från och med den 1 juli träder en ny lag ikraft som ger landstingen möjlighet att sluta avtal med privata företag om driften av sjukhus. 

Men inom Region Skåne finns inga planer på att sälja ut något sjukhus, däremot kan det bli fler privata avtal om delar av sjukhusens drift.

– I Region Skåne har vi inga planer på att bolagisera några av våra sjukhus men vi ställer oss positiva till partnerskap. Kommer det initiativ underifrån bedömer vi varje enskilt fall för sig, säger Catharina von Blixen-Finecke, (m), ordförande i Region Skånes vårdproduktionsberedning.

Partnerskapet innebär att en enskild klinik eller vårdcentral kan knoppa av sin verksamhet och driva den i egen regi.

– Kan de på det sättet kan ge effektivare vård och få ut mer vård till skåningarna, då får vi ta ställning till varje enskilt fall, säger Catharina von Blixen-Finecke.

Den nya lagen innebär att landstingen nu kan sluta avtal om sjukhusens verksamhet med vinstdrivande företag. Dessutom slopas kravet att sjukvården ska bedriva sin verksamhet uteslutande med offentlig finansiering och vårdavgifter, vilket öppnar upp för privata sjukförsäkringar i den offentliga vården. Oppositionen är kritisk till förslaget.

– Nu säger regeringen att det är fritt fram att lämna ut våra universitetssjukhus på entreprenad och låta stora börsnoterade företag driva verksamheten. Plånboken kommer att styra mer och behoven mindre, säger Uno Aldegren, (s), ledamot i regionstyrelsen i Region Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".