Fästingar sprider TBE (Arkivbild) Foto: Jan Collsiöö/SCANPIX

Rekordmånga vill vaccinera sig mot TBE

Trots att den fästingburna sjukdomen TBE bara finns i mycket begränsade områden i Sverige har efterfrågan på det vaccin som skyddar mot sjukdomen i år varit så stor att vaccinet har tagit slut. Men många vaccinerar sig i onödan.

– Jag tror att sjukdomen har aktualiserats via media, man har talat mycket om den och det har varit varmt i år och det har blivit många fästingar och därför har det blivit aktuellt för många att vaccinera sig, säger Anders Naugler, docent i infektionssjukdomar och läkare vid en av Malmös vaccinationscentraler.

Sällsynt sjukdom
Fästingburen hjärninflammation (Tick borne encephalitis) TBE är en sällsynt sjukdom som smittar via fästingar och som kan ge infektioner i hjärnan och på nervsystemet. 

Tillverkarna hinner inte med
Efterfrågan på det vaccin som skyddar mot sjukdomen har i år varit större än någonsin och de två tillverkarna har inte hunnit öka sin produktion i motsvarande takt. Som resultat finns nu en brist på vaccin i hela Europa.

Liten risk för smitta
Trots allt är risken för att smittas i Skåne är inte särskilt stor, fall av TBE har egentligen bara rapporterats från Sandhammaren och utanför Kristianstad och en del av de som vaccinerar sig är kanske överdrivet försiktiga.

– Ibland kan man tycka att det finns de i städerna som vaccinerar sig mot TBE fast de inte gör några större utflykter, säger Anders Naugler.

Bor man på Möllevången är det ingen idé att vaccinera sig?

– Nej, bor man där och håller sig i Malmö så finns det ingen anledning att vaccinera sig, säger han.

Till de vaccinationsmottagningar och vårdcentraler som redan beställt vaccin kommer en begränsad mängd att levereras från en av leverantörerna under juni och juli månad.

Några vaccinationsmottagningar och vårdcentraler har emellertid vaccin kvar, så det kan löna sig att ringa runt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".