Aktivitetsgaranti blir jobbgaranti

Nu vid månadsskiftet skrotas aktivitetsgarantin för långtidsarbetslösa. För närvarande är 5 000 skåningar inskrivna i aktivitetsgarantin, och från och med den 1 juli är det meningen att de ska omfattas av en utvecklingsgaranti istället.

– Successivt kommer de som nu är inne i aktivitetsgarantin att gå över i jobb och utvecklingsgarantin och i december räknar vi med att ha runt 5 000 personer inne, säger Jan Åbjörnsson, chef på enheten för arbetsförmedlingsfrågor vid länsarbetsnämnden i Skåne.

Den nya jobb och utvecklingsgarantin blir tidsbegränsad till 450 dagar. Under de 150 första dagarna har den arbetslöse kontakt med en coach från arbetsförmedlingen. De ses ett par timmar i veckan. Där i mellan ska den arbetslöse söka jobb på heltid.

– I aktivitetsgarantin skulle vi erbjuda en heltidssysselsättning 40 timmar i veckan i en lokal. Nu kan vi ha ett friare arbetssätt som innebär att vi gör ett schema tillsammans med den som söker arbete. Därefter träffar man sin coach en eller två gånger i veckan och går igenom hur det har gått med jobbsökandet, säger Jan Åbjörnsson.

Den som fortfarande är arbetslös efter 150 dagar får sedan arbetspraktik eller arbetstränig. Efter 450 dagar är jobb och utvecklingsgarantin slut. Vad som händer sedan har regeringen ännu inte bestämt.

Elvy Flink som varit arbetslös sedan 1991 är inskriven i aktivitetsgarantin. Och hon tror inte att den nya jobb och utvecklingsgarantin kommer hjälpa henne ut på arbetsmarknaden igen.

– Nej, det är samma dynga. Det ingen skillnad, det är bara namnet de ändrar, säger hon.

Inte heller Siw Ericsson som också är inskriven i aktivitetsgarantin tror att den nya arbetsmarknadspolitiken kommer leda till att fler arbetslösa kommer ut i jobb.

– De minskade vår aktivitetspeng men det blev inte mer jobb för det. Det är bara prat, det blir ingenting, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".