24-åring erkänner flera mord

En 24-årig man som sitter fängslad i Bosnien har erkänt till flera mord i Sverige. Mannen är redan dömd för två mord i Göteborg men utvisades efter ett par månader på rättspsykiatrisk klinik. Nu har han erkänt ännu ett mord; det som begicks i närheten av Bulltofta i Malmö för sex år sedan då en 20-årig man sköts flera gånger.

Kommissarie Börje Sjöholm vid länskriminalen i Skåne säger att deras första drag är att undersöka om vittnesuppgifterna verkligen stämmer.

24-åringen sitter i fängelse i norra Bosnien och det är till bosnisk polis han ska ha lämnat bekännelsen. Han är redan dömd till 16 års fängelse efter att dödat tre bosnier och därefter begravt deras kroppar i sin trädgård. För fem år sedan dömdes 24-åringen dessutom för två mord i Göteborg och nu erkänner han alltså ett sjätte, det som begicks i Malmö år 2001.

Börje Sjöholm poängterar att 24-åringens erkännande till mordet i Malmö inte alls behöver betyda att han verkligen gjorde det. Men samtidigt ser han möjligheter att få 24-åringen att stå till svars även för Malmömordet, om det nu visar sig att han verkligen begick det.

– Man kan antingen ta hit honom eller döma honom i Bosnien, men det överlämnar vi åt åklagaren. Nu måste vi få uppgifterna bekräftade, säger Börje Sjöholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".