Länsstyrelsen rensar luften

Länsstyrelsen vill med ett akutprogram göra stadsluften i Malmö bättre redan nästa år. En rad åtgärder ska tillsammans minska kvävedioxidutsläppen inom 2008. Djäknegatan, Södra Förstadsgatan, Amiralsgatan och Värnhem har pekats ut som särskilt utsatta, men även boende i andra områden kan förvänta sig en bättre miljö.

Stadsluften i Malmö är så dålig att regeringen gett länsstyrelsen i uppgift att ta fram ett åtgärdsprogram så att man kommer tillrätta med problemet senast 2008. Nu är åtgärdsprogrammet klart och består av nästan 20 punkter som är bindande, det vill säga att man måste genomföra dem.

Bland annat ska man minska biltrafiken vid de mest utsatta områdena. Det är Djäknegatan, Södra Förstadsgatan, Amiralsgatan och Värnhem, förbättra kollektivtrafiken och motverka fria arbetsparkeringar.  Men länsstyrelsen har inte kunnat genomföra allt som man velat.

Trots att Malmö har färre bilar per person jämfört med riksgenomsnittet, är bilen det vanligaste transportmedlet och används vid mer än hälften av alla ärenden.

Och det här ger avtryck. Både Malmö och Helsingborg har för höga halter av kvävedioxid i stadsluften. Merparten kommer från utsläpp från fordonstrafik och arbetsmaskiner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".