Facket kritiska till sänkt arbetsgivaravgift

Sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar kommer inte skapa nya jobb. Det menar hotell- och restaurangfacket som är kritiska till regerings satsning för att minska ungdomsarbetslösheten.

Från och med månadsskiftet sänktes arbetsgivaravgiften med 34 procent för anställda mellan 18 och 24 år.

– Man anställer redan ungdomar i vår bransch, de får redan jobb och det här kommer inte ge fler jobb utan det plockar man in som en vinst i företaget bara, säger Susanne Blom, förste ombudsman för hotell- och restaurangfacket i Skåne.

Armin Nuhanovic äger Burger King-restaurangen på Värnhemstorget i Malmö. Han har ett tjugotal anställda varav en stor majoritet är i åldersgruppen 18 till 24 år. Armin Nuhanovic säger att han kommer tjäna in tusentals kronor varje månad på arbetsgivaravgiften.

– Förmodligen kommer pengarna användas till att etablera sig och utveckla sig vidare. I mitt fall kommer det bidra med fler tjänster eftersom vi kan öppna fler restauranger och anställa mer personal, säger Armin Nuhanovic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista