Hyreskooperativ ska minska busliv

En av de första kooperativa hyresrätterna i landet håller nu på att växa fram i Malmö. Det är de boende i bostadsområdet Seved i Sofielund som nu har bildat en kooperativ hyresrättsförening som ska ta över delar av fastighetsskötseln för att komma till rätta med busliv och nedskräpning.

– Det är inget välmående bostadsområde. Det finns en hel del problem, säger Tuija Wendelin, ordförande i hyreskooperativet i Seved.

Nedskräpning på gården i trapporna och i tvättstugan, stök och larm på gården om kvällarna. Det är några av dom problem som funnits i kvarteret de senaste åren. Nu vill Malmö stad hjälpa hyresgästerna att starta ett kooperativt ägande för att själva komma tillrätta med problemen.

– Det har redan skapat en gemenskap här ute på gården. Det är framför allt barnen som har börjat ta mer ansvar, säger Tuija Wendelin.

Hyreskooperativet ska nu försöka värva åtminstone trefjärdedelar av de boende i huset för att kunna teckna ett blockavtal med Malmös kommunala bostadsbolag MKB som äger fastigheten.

– Tanken är att vi tar över städning och skötsel av gården och lite annat för att sänka våra boendekostnader, säger Tuija Wendelin.

En kooperativ hyresgästförening innebär att hyresgästerna skapar en föreningen som hyr hela fasitgheten, föreningen hyr i sin tur ut bostäderna till sina medlemmar. Till skillnad från en bostadsrättsföreningen kan man inte köpa eller sälja lägenheterna.

– Den största fördelen är att vi investerar vår tid och vårt engagemang. Vi är inte med i priskarusellen på bostadsmarknaden, säger Tuija Wendelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".