Brister i kommuners djurskyddsarbete

Länsveterinärerna ger flera skånska kommuner anmärkningar i deras djurskyddsarbete. Det visar sig i de undersökningar som veterinärerna gör av kommunerna vart tredje år.

– Länsstyrelsen har ett uppdrag att göra kommunrevisioner där vi kontrollerar hur kommunerna sköter sitt uppdrag utifrån djurskyddslagsstiftningen Charlotta Kamaterou, länsveterinär.

I hälften av de 22 kommunerna som hittills undersökts så har länsveterinärerna hittat brister i djurskyddsverksamheten i elva stycken. Främst är det brist på personal som gör att kommunerna inte kan fullfölja sina skyldigheter att kontrollera hur djur i kommunen behandlas. Och bristerna kan komma att leda till påföljder.

– I första hand ställer vi frågan hur kommunen tänker lösa frågan, kan de inte det har vi möjlighet att komma med förelägganden men det gör vi inte i första taget, säger Charlotta Kamaterou.

Undersökningen fortsätter i höst då de resterande kommunerna ska granskas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".