Perstorpsplattan försvinner från Perstorp

Nu ska man inte tillverka Perstorpsplattor i Perstorp längre. Efterfrågan på just den sortens laminat är inte så stor, och Perstorpskopplingen är inte så viktig för företaget Formica längre.

– Varumärket som vi arbetar mot nu är Formica och därför har vi inte samma behov av anknytningen till Perstorp, säger Bengt Vernersson, ekonomichef på Formica Norden.

Laminatpressen i Perstorp öppnades för två år sen, efter att ha varit stängd i flera år. Förhoppningen då var att man skulle kunna sälja de klassiska plattorna till den ryska marknaden, men utvecklingen har inte sett ut som man hoppades på Formica, och nu stänger man alltås ner pressen igen.

De tio anställda flyttas till lagret istället, och tillverkningen flyttas utomlands, till andra pressar som kan tillverkar laminatsorter som det finns efterfrågan på.

– Vi ser det inte som någon flytt. Vi har det här inom Formicavärlden och vi tillverkar fortfarande laminaten under vårt varumärke, säger Bengt Vernersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".