Landskrona får kameraövervakas

Landskrona kommun får sätta upp övervakningskameror i centrum. Det beslutade länsrätten på tisdagen. Landskrona hade tidigare fått tillstånd för kameraövervakning av länsstyrelsen, men Justitiekanslern, JK, överklagade beslutet.

Länsrätten valde dock att gå på länsstyrelsens linje.

– Trygghetsfrågorna i Landskrona är den högst prioriterade frågan för oss. Vi är fast beslutna att komma till rätta med kriminaliteten som drabbat Landskrona, säger kommunalrådet Torkild Strandberg (fp).

Totalt är det 16 kameror som ska dokumentera händelserna i centrala Landskrona under sena kvällar och nätter. Det är polisen som ska ta beslut om att titta på övervakningsbilder som kan ge information om brott.

Huruvida övervakningskameror verkligen leder till minskad brottslighet råder det delade meningar om. Men Torkild Strandberg är övertygad om att kamerorna kommer att få effekt. Sedan tidigare har taxibolagen i Landskrona rätt till övervakning och enligt kommunstyrelsens ordförande har det gett tydliga positiva effekter.

- Länsrätten har tagit ett klokt beslut. Vi har haft ett trettiotal misshandelsfall och  ett tiotal personrån bara under den senaste månaden, säger Tom Jensen, närpolischef i Landskrona.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".