Regnet förstör skörden

Det är på väg att bli kritiskt med skörden på olika håll i Skåne. Regnet har dränkt potatis som riskerar att ruttna och har också fått stora arealer säd att lägga sig ner.

Stefan Lundmark är växtodlingsrådgivare på hushållningssällskapet i nordöstra Skåne och i torsdags eftermiddag var han utanför Knislinge norr om Kristianstad och skaffade sig en överblick över vad regnet ställt till med hitills.

– Spannmålen ligger ner över ganska stora områden, säger Stefan Lundmark.

Värst för potatisen
Läget är inte likadant i hela Skåne. Dels har det regnat olika mycket, dels beror det på att jorden är mindre vattenkänslig på vissa ställen. På Österlen är läget inte kritiskt än och torrt väder skulle torka upp de lätta jordarna ganska snabbt säger Per-Erik Holmgren som är växtodlingsrådgivare på Österlen. Men i Kristianstadbygden börjar det alltså se kritiskt ut, åtminstone för potatisen.

– Framförallt potatisen har på sina ställen stått under vatten i kanske en veckas tid och har alltså kvävts. Men det är förhållandevis begränsade områden men det är ändå väldigt allvarligt för kvalitén, säger Stefan Lundmark, växtodlingsrådgivare.

När det gäller spannmålen hade det mesta klarat sig bra fram till torsdagens regnväder men det gjorde att stora områden la sig ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista