Regnet slog ut reningsverk

Klockan halvtvå natten mot fredagen stannade reningsverkets pumpar i Bjuv och allt vatten från tusentals invånare i Bjuv och Billesholm rinner nu orenat ut i Vegeå.

Det kommer att ta flera dagar att få igång reningsverket igen säger Leif Erlandsson, chef på tekniska enheten i Bjuvs kommun.

– När vårt folk kom till platsen visade det sig att reningsverket var utslaget. Pumparna hade stannat på grund av att vattnet runt omkring trängt in i pumprummen och kortslutit pumparna, säger Leif Erlandsson.  

Förorenat vatten rakt ut i ån
Avloppsvattnet rinner nu rakt ut i Vegeå. Den kemiska och biologiska reningen fungerar inte, pumparna står still och vattnet som trycks ut i ån innehåller både rester från toaletter och hushållsavlopp. Så fort som regnet avtagit och det finns någon mening med att pumpa undan översvämningen ska man laga pumparna men det kommer att ta tid att få igång hela reningsverket

– Från det att vi påbörjar saneringen har vi bedömt att det kommer ta cirka tre dagar, säger Leif Erlandsson, chef på tekniska enheten i Bjuvs kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".