Regnkaoset försenade ambulanser

Den långa väntetiden på SOS Alarm under torsdagens regnkaos drabbade flera personer i behov av akut vård. En man från Smyge avled på sjukhus efter att ha väntat länge på ambulanstransport.

Ambulanssjukvårdare Rickard Uppenberg i Trelleborg är idag mycket kritisk mot SOS Alarm.

– Det är väldigt lång väntetid när man är i ett akut behov av en ambulans, och ha den här desperationen när man inte får kontakt med SOS, säger Rickard Uppenberg

En man på ett äldreboende i Smyge blev igår kväll medvetslös och personalen ringde då till SOS Alarm, men utan framgång eftersom SOS var nerringda efter regnkaoset. Istället kontaktade man ett sjukhus direkt som i sin tur kunde skicka en ambulans men fördröjnigen uppges vara minst 20 minuter. Mannen avled senare på sjukhus. I Gislöv utanför Trelleborg hade en person med brutet höftben samma problem. Efter ungefär en kvarts väntan på SOS Alarm bestämde sig anhöriga till personen att köra in till Trelleborg för att hämta en ambulans. I båda fallen överväger man nu att anmäla till socialstyrelsen enligt lex Maria.

– Vi funderar att göra en lex Mariaanmälning om patienten som avled och den andra patienten. Så att man utreder varför det blev så lång väntan och varför man inte kom fram på SOS-centralen, säger Rickard Uppenberg, ambulanssjukvårdare.

Onödiga samtal skapar kö
Sonny Persson som är funktionschef på SOS Alarm tror att de långa köerna kan ha uppstått för att hjälpsökande ringer 112 utan eftertanke.

– Enligt min uppfattning finns det ingen samhällsorganisation som är riggad för sådana här situationer. Problemet är att man som hjälpsökande kanske ringer utan eftertanke och vi på 112 har svårt att prioritera ärendena eftersom vi inte ligger bakom varje enskilt ärende, säger Sonny Persson, funktionschef på SOS Alarm i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".