Hårdare tag mot ölförsäljning till unga

Malmös butiker har blivit bättre på att kräva legitimation av unga som vill köpa folköl eller tobak. Det visar en inspektion som kommunen gjort. Förra året kollade 73 procent av butikerna inte leg och i år har siffran sjunkit till 44 procent.

- Stadsdelarnas tillsynsansvariga har besökt butikerna minst en gång om året för att informera om vad som gäller. Upptäcks det brister vad gäller folköl så kan det bli försäljningsförbud mellan sex och tolv månader. Än så länge har två butiker fått det i Malmö, men vi ska använda det oftare, säger Thomas Christensson, samordnare på Malmös tillståndsenhet.

Kontrollen går till på så sätt att två ungdomar i åldrarna 18 till 19 år går in i en butik som valts slumpmässigt och där de inte riskerar att bli igenkända för att köpa folköl, cigaretter eller snus.

Trots att ungdomarna har åldern inne för att få handla, så begår handlare som inte kollar legitimation ett brott eftersom han eller hon inte kan vara säker på att ungdomarna faktiskt är 18 år eller äldre. 163 butiker i Malmö har kontrollerats och de stora butikerna är lika stora skurkar som de små.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".