Region Skåne permanentas

Försöket med Region Skåne som har pågått sedan 1997, kommer att bli permanent. Det skriver representanter för regeringen på Dagens Nyheters debattsida på lördagen.

– Det innebär att vi efter många år med försök äntligen blir permanenta, och det är givetvis bra, säger Henrik Hammar, moderat regionråd i Skåne.

Redan 1997 slogs Malmöhus län och Kristianstad län ihop till ett. Som en försöksverksamhet har region Skåne har sedan dess haft ansvar för bland annat sjukvården, lokaltrafiken och kulturfrågor.

Enligt inlägget på dagens DN debatt så kommer Skåne få lov att fortsätta drivas på det här sättet. Vad man däremot ställer sig tveksam till är om samma modell ska användas i resten av landet, vilket Ansvarskommittén under ledning av landshövdingen föreslagit. Klart är i alla fall att Skåne, tillsammans med Västra Götalands län, ska få fortsätta med sitt självstyre i de här frågorna.

År 2010 kommer Region Skåne att övergå till att bli en permanent verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista