Fler provtagningar på jakt efter grissjuka

Jordbruksverket ska på måndagen och tisdagen genomföra provtagningar för att undersöka omfattningen av grissjukdomen PRRS. Provtagningarna ska genomföras på gårdar och slakterier runtom i Skåne.

Lena Hult från Smittbekämpningsenheten tror dock inte att man kan få reda på exakt hur sjukan drabbat Sverige.

– När provtagningen är klar så vet vi mer. Hittar vi inga fler fall, så är det ett begränsat utbrott. Men hittar vi många så måste vi fundera över hur vi ska gå vidare. Det är en sjukdom som finns i resten av Europa, som vi försöker hålla borta från Sverige. Men det är ingen fara för människan, säger Lena Hult från Smittbekämpningsenheten.

Hans Åkesson vet hur slitsamt det kan vara när grisarna drabbas av åkommor. Under senaste året har han själv kämpat mot ett salmonellautbrott men konstaterar samtidigt att konsekvenserna för PRRS kommer att bli betydligt mer omfattande. Hans gård har sedan en tid tillbaka redan vidtagit säkrare åtgärder.

– Jag är litet speciell, för jag har satsat på en helt sluten produktion. Besök tillåts inte i stallarna och jag har ingen kontakt med andra besättningar, säger Hans Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".