Husägare kan slippa självrisk

Förra veckans kraftiga regn kan bli en dyr historia för Skånes kommuner. Åtminstone om de gör som i Trelleborg där kommunen har betalt drabbade villaägares självrisker.  Förra året fick hundratals familjer skador i sina källare efter sommarens skyfall men de slapp kostnaden till försäkringsbolaget.

– Det var ett politiskt beslut som togs att om fastighetsägaren inte var medvållande så skulle kommunen stå för självrisken. Så blir det även i år, men det har inte gått ut något allmänt påbud, säger Jonas Rosenkvist, kommunjurist i Trelleborg.

Kommunen ersätter endast fastighetsägare om kommunen kan anses vara ansvarig för skadan på fastigheten. Om det ”bara” är vädrets makter som orsakar översvämningen, trots att både avloppsnät och fastighet är felfria, är kommmunen inte ersättningsskyldig, enligt Jonas Rosenkvist.

Efter förra årets översvämningar i Trelleborg så har kommunen betalat ut 950 000 kronor till de drabbade och deras försäkringsbolag. Dessutom har man sett över kommunens ledningsnät för vatten och avlopp.

– Vi har hittat en del fastigheter som varit felkopplade och även en del ledningssträckor som varit i dålig kondition, säger Mikael Andersson, utredningsingenjör på Trelleborgs kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista