Drabbade av översvämning blir utan ersättning

En majoritet av de som drabbats av översvämningar i Malmö kan bli utan ersättning från försäkringsbolag och kommun. Anledningen är att många översvämningar orsakats av dämningar i dräneringssystemen, och inte av stigande vatten från kommunens ledningssystem.

Hur många det är som kommer att bli utan ersättning finns det inga siffror på hos de försäkringsbolag som Radio Malmöhus varit i kontakt med. Tor Adrell, informationschef på Länsförsäkringar, säger att det rör sig om ett mindre antal av de 537 skadeanmälningar man fått in hittills.

– Om vattnet trängt in genom golvbrunnar, fönster eller ventiler så gäller försäkringen, då gäller försäkringen. Men om inströmningen beror på bristande dränering runt fastigheten och vattnet tränger in genom väggarna, då gäller inte försäkringen, säger Tor Adell, Länsförsäkringar i Skåne.

Hans Erik Carlsson på VA-verket i Malmö menar att en stor majoritet av de villaägare i Malmö han varit i kontakt med haft översvämning just på grund av dämning i dräneringen och därför kommer att bli utan ersättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".