Grisviruset kan ha etablerat sig

Jordbruksverket befarar att Grisviruset PRRS kan ha kommit till Sverige för att stanna. Man vet ännu inte vet om smittan finns på fler gårdar än de två som hittills upptäckts i Skåne och inte förrän imorgon kommer verket med klart besked.

Har viruset inte spridits till fler gårdar riktas samhällets resurser in på att hindra sjukdomen att få fäste i Sverige. Men om spridningen är större kan vi få lära oss att leva med den säger Håkan Henriksson, chef för distriktsveterinärerna.

– Det blir sannolikt en form av vaccinationsprocedur skulle jag kunna tänka mig. Man kommer nog att titta på Danmark där man har haft där här sjukdomen i åtminstone i 15 år, säger Håkan Henriksson

Förutom i Sverige och Norge finns PRRS i flertalet svinproducerande länder och där vaccineras grisarna för att inte drabbas av sjukdomen. Men både vaccinationen och de sjukdomsutbrott som ändå inträffar kostar mycket pengar och gör att köttet blir dyrare. Det är det som nu oroar grisproducenterna i Sverige. För en del av grisarna vore det också bäst om viruset kunde hindras från att etablera sig.

– De vuxna djuren är ganska opåverkade i de flesta fall. Däremot kan slaktsvin som drabbas av detta få lunginflammation och dö i sjukdomen. Att dö i någon sjukdom innebär någon form av lidande, det är helt klart, säger Håkan Henriksson, chef för distriktsveterinärerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".