Vägpumpar klarade inte regnet

Problemen på de skånska vägarna, inte minst kring Malmö i samband med regnet i torsdags och fredags, berodde bland annat på att pumparna som skall pumpa bort inte klarade av de stora regnmängderna. Regnen var för extrema.

På allt fler ställen på det skånska vägnätet ligger delar av vägarna så lågt att det finns risk för översvämningar. Det beror på att man för att öka säkerheten bygger planskilda korsningar då en väg går under en annan och på låga punkter finns det risk för översvämning. För att undvika det finns pumpar. I torsdags och fredags orkade de inte med.

– Ett antal pumpar slogs ut, men vi kom dit omgående och kunde köra igång igen när elen lagats. Vi fick också sätta ut extra pumpar på en del ställen, säger Roland Jonsson, tillförordnad vägdirektör i Skåne.

Regnen i torsdags och fredags var så extrema att de förekommer omkring vart sextionde år enligt statistiken. Det är svårt att bygga för sådana händelser I stället så har pumparna dimensionerats för så kallade tioårs regn och det innebär att statistiskt sätt kommer vi att vart tionde åt få uppleva liknade översvämningar som de i förra veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".