Grönsaker dubbelt så dyra

De skånska grönsakerna blir mycket dyrare efter förra veckans oväder. Stora delar av skördarna har förstörts och det här leder till att priserna höjs.

– Blomkål, broccoli, vitkål och dill är det brist på nu. Priserna i vårt led fördubblas, och det blir liknande i butikerna. Isbergssalladen kan bli mer än dubbelt så dyr, säger Johan Andersson, som är vd för grossistföretaget K A Lunddahl i Malmö.

Både odlare, grossister och inköpare hoppas nu på bättre väder. Helst varmt och soligt med lite blåst så att det torkar upp. Men för en hel del grönsaker är loppet redan kört. När grödorna står under vatten blir det syrebrist och då kan dom inte räddas. Nu är bristen på vissa grönsaker så stor att det kan bli tal om import. Bertil Nilsson odlar grönsaker i Lockarp utanför Malmö och han tror inte att grönsakspriserna kommer att sjunka än på ett tag.

– Problemet kommer att vara året ut, säger Bertil Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista