Peab ska betala miljoner

Det blev fällande domar för flera av de stora företagen i det uppmärksammade asfaltskartellmålet. Bland andra döms det skånska byggbolaget Peab betala 85 miljoner kronor i konkurrensskadeavgift.

– Vi har gjort klart att om alla i vår organisation följer det regelverk som finns, så kommer det här inte att upprepas, säger Gösta Sjöström, informationschef på Peab

Om Peab överklaga domen har de ännu inte tagit ställning till.

Skånska Peab dömdes på tisdagen tillsammans med bland annat Ncc, Skanska och Vägverket för att ha delat upp asfaltsentrepenaderna i södra Sverige.

Men trots att det blev fällande dom har den 600 sidor långa domen också gått företagens väg. Stockholms tingsrätt bedömde att Konkurrensverkets bevisning för en övergripande kartellbildning var för svag, och därför blev konkurrensskadeavgiften kraftigt rabatterad från det konkurrensverket yrkat på.

För Peabs del blev det nästan en halvering från 167 miljoner som konkurrensverket yrkatt till 85 miljoner enligt tingsrättens dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".