Jordbruksverket försiktigt positivt

Bara en av de 75 grisbesättningar som Jordbruksverket tagit prover på för att spåra det smittsamma grisviruset PRRS har visat sig vara smittad. Jordbruksverket tror nu att det är möjligt att bekämpa smittan.

– Vi har nu en bra indikation på att smittan inte är så utbredd som den skulle kunna vara, bara en gård av 75 är mycket bra i de här sammanhangen, säger Håkan Henriksson, chef för distriktsveterinärerna på Jordbruksverket.

Begränsad smitta
Totalt är nu tre gårdar drabbade av den extremt smittsamma grissjukdomen PRRS viruset. Eftersom de alla ligger i närheten av varandra är smittan ännu så länge begränsad till ett mindre område. 

Oklar smittväg
Fortfarande vet man inte hur smittan tog sig in i landet eller vilken gård som drabbats först. På tisdagen togs prover på ytterligare djurbesättningar. Svaren på dem är klara på torsdag och då förväntas Jordbruksverket besluta om man ska bekämpa viruset eller tvingas att acceptera att det kommit för att stanna.

– Det är många bönder som är oroliga som upplever detta som en katastrof för svinnäringen om vi får in sjukdomen. Nu är det lite positivare när vi kan berätta att det bara är en besättning till som är smittad, säger Håkan Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista