Kommunalråd vill ändra lagen om kameraövervakning

Det måste bli lättare för kommuner att få tillstånd för kameraövervakning. Det anser Malmös socialdemokratiska kommunalråd Ilmar Reepalu och Landskronas folkpartistiska kommunalråd Torkild Strandberg. På DN-debatt kräver de två skånska politikerna en lagändring.

– Det är infallsvinkeln i lagstiftningen vi vill komma åt. Dagens lagstiftning har fokus på den personliga integriteten. Vi menar att den grövsta integritetskränkningen är att utsättas för ett grovt brott. Det perspektivet saknas i dagens lagstiftning, säger Torkild Strandberg.

Länsrätten gav nyligen Landskrona rätt till kameraövervakning under helgkvällar och nätter. Men Malmö stads planer på dygnetruntövervakning av stråket Centralen till Möllevångstorget stoppades i samma instans.

I Länsrättens bedömning vägde de eventuella brottsförebyggande effekterna inte lika tungt som hänsynen till malmöbornas personliga integritet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".