Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisledning upplevs som auktoritär

Polisledningen i Skåne får hård kritik i en kandidatuppsats från Lunds Universitet. Från intervjuer med poliser på gräsrotsnivå framgår att förtroendet för Skånepolisens högsta ledning är mycket lågt. Man upplever också att polisorganisationen styrs alltför hårt uppifrån.

Stefan Olsson, ordförande för polisens fackförbund i Malmödistriktet, håller med om att skånepolisen är en auktoritär organisation.

– Det yttrar sig som oro bland poliserna och en misstro mot den ledning som sätter målen, säger Stefan Olsson.

Anders Danielsson, före detta länspolismästare i Skåne. Byron Thörnström, en av författarna till uppsatsen säger att man är nöjd med uppsatsen och att man kontaktat Anders Danielsson för möjlighet till kommentar, men inte fått något svar.

Det är ingen smickrande bild av skånepolisens högsta ledning i uppsatsen ”ställ in dig i ledet”. Anders Danielsson som var länspolismästare i Skåne när polisintervjuerna genomfördes slår ifrån sig kritiken. Han menar att uppsatsen ger en ensidig bild och att intervjuerna gjordes på ett alltför litet urval av poliser.

– Det är ledningens uppgift att styra. Det är inte frågan om att alla ska tycka om vad som ska göras, säger Anders Danielsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".