Grisvirus i nordvästra Skåne

Grisviruset PRRS har nu hittats på ytterligare två gårdar i Skåne. Tidigare var det bara på gårdar på Österlen i sydöstra Skåne som smittan upptäckts, men nu har den också hittats på en gård i nordväst. 

– Vi hoppas att det är en enstaka besättning, men det kommer att bli fler undersökningar i den delen av Skåne, säger Lena Hult, chef för smittbekämpningsenheten på jordbruksverket.

Viruset har nu hittats på sammanlagt fem skånska gårdar, och ytterligare åtta gårdar som haft kontakt med de smittade gårdarna är också avspärrade. Sammanlagt har man nu gjort tester på 163 grisbesättningar i Skåne. Men Lena Hult utesluter inte att tester kommer att bli nödvändiga även i andra delar av landet.

Hur smittan ska bekämpas är ännu inte bestämt, det kommer Jordbruksverket besluta i eftermiddag eller de närmaste dagarna. Men det gäller att agera snabbt eftersom PRRS-viruset är väldigt smittsamt.

– Det gäller att avliva de smittade djuren så fort som möjligt, säger Lena Hult.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".