Psykolog stöttar arbetssökande

Det är svårt att komma in på arbetsmarknaden om man samtidigt dras med psykiska problem. På Exigo i Malmö kombinerar man psykologhjälp med jobbsökande. Hittills har 15 procent av deltagarna fått jobb.

– Grunden i projektet är arbetsmarknadsfokus och för att kunna hitta var och ens individuella väg dit är det viktigt och bra att ha en psykolog som stöttar upp i nuet för att hitta strategier för att klara de krav som ställs på en arbetsmarknad, säger Annika Norlin, projektledare på Exigo.

Unik kombination
Det som är speciellt med Exigo är just att psykologhjälp kombineras med jobbsökande. Projektet startade för ett och ett halvt år sedan. Sedan dess har man gått från 30 deltagare från Rosengård till 65 deltagare från hela Malmö.

Extra hjälp
Projektet vänder sig till arbetslösa som behöver extra hjälp med att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Och man vill förutom att ge sysselsättning även fungera som rehabilitering för personer som lider av posttraumatiskt stressyndrom, ångest och oro till följd av svåra upplevelser från till exempel krigsdrabbade områden.

– När man är arbetslös en längre tid och lever i utanförskap är det bra att börja med praktik. Då börjar man känna sig behövd igen. Jag är jättenöjd, säger Samir Sabic som hade varit arbetslös i drygt ett halvår när han började på Exigo och nu praktiserar på en privat förskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".