Helsingborg miljösatsar

Nästa vecka ska flera bostadsföreningar och soprum i Helsingborg få behållare för farligt avfall, såsom glödlampor och hemelektronik. Projektet är än så länge bara ett försök men tanken är att mindre miljöfarligt avfall ska slängas i de vanliga soporna när de boende har närmare till insamlingen.

– Det finns kvicksilver och bly som vi inte vill ska hamna i det vanliga avfallet. Vi vill göra det enkelt och lätt för våra kunder, säger Linda Skoglund, utredningsingenjör på renhållningsverket i Helsingborg.

Till en början är det 15 bostadsrättsföreningar och ett trettiotal av Helsingborgshems sophus som ska utrustas med olika behållare för glödlampor, lysrör och lågenergilampor. Även behållare för mindre elektroniska apparater som hårfönar och mobiltelefoner ska sättas ut. Det är viktigt att inte slänga de här sakerna direkt i den vanliga soppåsen.

Under försöket kommer de här extra hämtningarna inte att kosta något för fastighetsägarna, men om det blir permanent kommer någon sorts hämtningstaxa att tas ut, hur mycket den blir vet man först efter att man räknat på försöket. Men fastigheterna ska åtminstone inte behöva betala några behandlingsavgifter, eftersom det är tillverkarna, och inte kommunen som enligt lag ska ta hand om alla glödlampor, lysrör och hemelektroniken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".