Nödslaktat kött säljs i köttdiskarna

Minst tiotusen grisar i Skåne ska avlivas i ett försök att få bukt med den smittsamma grissjukdomen PRRS. Men trots att det är nödslakt det rör sig om, så kommer köttet att gå rakt ut till köttdiskarna. För viruset är inte farligt för människor berättar Håkan Henriksson som chef för distriktsveterinärerna i Sverige.

– Hela Europa har ju sjukdomen idag, så det kött som importeras har ju samma status som det som kommer från de här besättningarna. Det är ett produktionstekniskt problem, men innebär ingen fara för människan, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson

Jordbruksverket tror fortfarande att virussjukdomen kan stoppas och på de två gårdar i Skåne där smittan är bekräftad kommer omkring 10 000 djur att slaktas, så snart som möjligt och det kan bli ännu fler, fortfarande väntar man på provsvar från de tre andra gårdar där man misstänker att smittan finns.

Hur smittan kommit till Sverige eller hur den spritts är oklar, men viruset är mycket smittsamt och om man till exempel inte rengör transporterna mellan varje djurfrakt så kan smittan lätt spridas mellan besättningarna.

De svinuppfödare som nu tvingas slakta sina smittade grisar kommer att få full ersättning, säger jordbruksministern Eskil Erlandsson (c).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".