Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bidrag för att kapa stuprör

Kapa av ditt stuprör och led bort dagvattnet till gräsmattan istället för till avloppsnätet. Det förespråkar VA-verket i Malmö som ett sätt att undvika översvämningar i sin källare.

Åtgärden uppmuntras med ett bidrag på 1500 kronor per stuprör, om du bor i en fastighet som är kopplat till det kombinerade vatten- och avloppsnätet. 

– Om många gör det innebär det en stor avlastning på det kombinerade avloppsnätet, säger Stefan Milotti, utredningsingenjör på VA-verket i Malmö.

Räddades från översvämning
Under förra året kopplades 120 stuprör bort från det allmänna avloppssystemet och villaägaren kunde kassera in 1500 kronor från Malmö stad. Åtgärden intresserar främst miljömedvetna personer säger Stefan Milotti. Men för Lennart Bylund i Kirseberg spelade miljön inte någon avgörande roll. Han kopplade bort sitt stuprör efter att han drabbats av källaröversväming för några år sen.

– Det jag gjorde var att jag grävde upp på den sidan av huset där avloppet fanns och sen så skar jag av avloppet och tog bort det, säger Lennart Bylund.

Från stupröret i Lennart Bylunds lummiga trädgård leds vattnet i ett rör under marken till en tunna mitt i gräsmattan två meter under jorden. Tunnan är fylld med makadam och grussingel som bromsar upp vattenflödena som sedan sugs upp av jorden. Lennart Bylund är nöjd med metoden.

– Hade jag haft det som förut hade jag absolut haft en översvämning i förra veckan. Så det här var både billigt och bra, säger Lennart Bylund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".