PRRS blir kostsamt för bönderna

Grissjukdomen PRRS kommer att bli en kostsam historia för dom bönder vars besättningar måste avlivas. Trots att Jordbruksverket ersätter värdet på alla grisarna så kommer bönderna inte att få ut full ersättning för produktionsbortfall.

– Om man har en suggbesättning med en smågrisproduktion så kan man via svenska djurhälsovården teckna en försäkring hos oss och då betalar vi 60 procent av den summa som Jordbruksverket betalar för produktionsbortfallet, säger Marianne Valgren på Agria djurförsäkringar.

Ingen ersättning för slaktsvin
Sammanlagt kan grisbönderna få ut 80 procent av produktionsbortfallet. Detta gäller dock bara om man har suggor som producerar smågrisar. Om man istället bara har slaktsvin så utgår ingen ersättning alls från Jordbruksverket och därför inte heller någon ersättning från försäkringsbolagen.

– Vi grundar vår ersättning på det belopp som jordbruksverket betalar ut till den smittade besättningen, säger Marianne Valgren på Agria djurförsäkringar.

På samma sätt fungerar det om jordbruksverket skulle misslyckas med att stoppa smittan och tvingas släppa den fri. Ingen ersättning kommer att utgå för dom skadorna PRRS kommer att göra på grisbesättningarna i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista