Smiter från skatt med svenska bilar

Många danskar köper och registrerar sin bil i Sverige för att spara pengar. Men det är inte lagligt att köra med en svenskregistrerad bil i Danmark om man är bosatt där och de danska skattemyndigheterna jagar aktivt de danskar som smiter från skatt. I jakten får de också hjälp av svenska myndigheter.

Det är mycket billigare att köpa bil i Sverige än i Danmark. Många danskar, inte minst de som bor längs Öresundskusten, köper därför sin bil i Sverige och tar över den till Danmark med svensk registrering. Men det får man inte göra för då smiter man undan danska skatter. Dansk lag säger nämligen att man inte får köra med bil som är registrerad i ett annat land om är bosatt i Danmark.

Falska adresser
Många bilköpare försöker därför hävda att de bor i Sverige och uppger svenska adresser. Ofta är det felaktiga adresser eller adresser till sommarhus i Sverige och det upptäcker danska myndigheter och ber svenska kollegor att göra en kontroll. Dansk polis och skattemyndighet gör också andra kontroller av de svenskregistrerade bilarna. Det är till exempel inte lagligt att låta någon annan än ägaren köra en utländsk registrerad bil Danmark och ofta upptäcker polisen i poliskontroller att det är frun eller mannen till ägaren som kör bilen.

Höga böter
I fjol hade myndigheterna hundrafemtio fall av den här typen till behandling på danska sidan om Öresund och i år har man redan behandlat nästan 80 anmälningar om den här typen av skattesmitning. Det kan bli dyrt om myndigheterna hitar den som kör olagligt med svensk bil. Skatten blir högre och det kan också bli böter och till med fängelse för att köra en svensk registrerad bil när man är bosatt i Danmark

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".