Dåligt badvatten i Båstad

Båstad kommun uppmanar till försiktighet med bad vid stränderna i kommunen. Efter att provsvar visat otjänligt vatten i Mellbystrand i Laholmsbukten är det sannolikt att vattnet är dåligt även i Båstad.

Laholms kommun har utfärdat en varning medan Båstad inväntar sina provsvar i nästa vecka. Men miljöchef Jörgen Hanak i Båstad kommun säger att badproven ibland kan vara missvisande:

– Problemen med badvattenprovtagningen är att man aldrig vet hur vattnet är för dagen. Man tar vattenprover som man sen måste göra en odling på. Det tar en vecka innan man får svaren, så då är det ju badvattnet som är en vecka gammalt som man får resultatet ifrån, säger Jörgen Hanak i Båstad kommun.

I anslutning till den senaste tidens nederbörd har kvalitén på badvattnet i Båstad kommun försämrats menar miljöchef Jörgen Hanak. De vindar som nu drar över Båstad ger en större chans för de förorenade vattenmassorna att dra ut till havs och bytas ut mot friskare vatten. Men i väntan på provsvar rekommenderas det att bada med sunt förnuft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".