Kritik mot utbildningsbonus

För att stimulera flyktingar att lära sig svenska inför regeringen nästa år en prestationsbaserad bonus där de som läser svenska för invandrare, SFI, får pengar om de klarar målen inom utsatt tid.

Integrationsministern och folkpartisten Nyamko Sabuni säger att bonusen införs på grund av att en tredjedel av dem som börjar läsa SFI idag inte klarar målen. Juha Jurvanen, vänsterpartist och introduktionssekreterare för nyanlända flyktingar i Malmö tror dock inte bonusen löser några problem.

– Det finns flyktingar som är högutbildade och det finns flyktingar som är analfabeter. Några tusenlappar som motivation förändrar inte att det är helt olika förutsättningar som gäller. Jag är mycket skeptisk till förslaget, säger Juha Jurvanen.  

För att hjälpa dom dryga trettio procent av flyktingarna som börjar på SFI och som inte når upp till målen tycker Juha Jurvanen att det borde satsas mer på att utveckla och förbättra introduktionen i kommunerna. Han menar också att en bättre så kallad morot är om man vet att det finns jobb att få efter SFI-utbildningen.

– Vi har haft elever som studerat till ett bristyrke. De visste att det fanns ett jobb som väntade dem efter SFI och då blev resultaten också mycket bättre, säger Juha Jurvanen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista