Ängsliga barn blir coola kids

Ängsliga och oroliga barn i Västra Innerstaden och Hyllie i Malmö ska nu få hjälp med sina problem i skolan. Det är målet med en ny metod som kallas Cool kids och som ursprungligen kommer från Australien.

– Det är en intressant metod med goda resultat, säger Torgny Wessman, skolläkaren som tagit initiativ till projektet Cool kids.

Metoden Cool kids har redan använts av barn- och ungdomspsykiatrin i Malmö i fyra år. Men nu ska behandlingen översättas till att kunna användas i skolan för att ge preventiv hjälp till barn med mycket mer lindriga besvär.

– Vi har en lightversion. Att vara ängslig är en del av livet, det har ett överlevnadsvärde. Men det kan i vissa fall bli ett problem, säger Torgny Wessman.

Den sortens ängslan som Torgny Wessman talar om finns bara hos ett par procent av alla barn, men den kan handla om allt från att ha en social fobi och låg självkänsla till spindelfobi eller att vara rädd för mörkret. För att komma tillrätta med de här rädslorna arbetar Cool kidsmetoden med gruppövningar, rollspel och hemläxor.

En del är att stegvis vänja sig vid det man är rädd för, en annan är så kallat detektivarbete, det vill säga att man frågar sig om det verkligen är realistiskt att man är så rädd och orolig som man är. Försöket finns till en början bara på skolorna i Hyllie och Västra innerstaden men går det bra kan detta bli verklighet i hela Malmö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".