Tusentals smittade grisar avlivas

Det är nu bekräftat att grisviruset PRRS finns på sex skånska gårdar. Nu avlivas smittade grisar på en gård på Österlen. Där avlivas smågrisarna, medan de större grisarna kommer att skickas på slakt senare i veckan.

– En del kommer att avlivas med avlivningsvätska, andra med ström eller bultpistol. Det är de grisar som är för små för att komma in på slakteriet, säger Håkan Henriksson är chef för distriktsveterinärerna i Sverige.

Viruset PRRS är bekräftat på två gårdar på Österlen och det är här man nu har påbörjat avlivningen. De mindre grisarna avlivas alltså och går sedan till destruktion, medan de större kommer att slaktas senare i veckan.

Sammanlagt är det omkring tiotusen grisar som kommer att avlivas eller slaktas, ett arbete som man beräknar kommer att ta ungefär en vecka.  Köttet från de slaktade grisarna kommer sedan att gå ut i affärerna eftersom viruset är ofarligt för människor.

Förutom de två gårdar där viruset är bekräftat så misstänker man p att det finns på ytterligare fyra gårdar, två på Österlen, en i Kristianstadtrakten och en i Nordvästra Skåne.

Inom kort kommer man på Jordbruksverket få provsvar som man tror kommer att bekräfta att viruset finns på även de här gårdarna. Och då kommer grisarna där att gå samma öde till mötes.

På en av de två gårdar i Skåne där grisviruset PRRS är bekräftat har man idag att börjat avliva grisarna. I första hand kommer man att avliva smågrisar, medan de större grisarna kommer att skickas på slakt senare i veckan. Sammanlagt rör det sig om cirka tiotusen djur som kommer att slaktas eller avlivas.

Samtidigt väntar man på Jordbruksverket på provsvar från de fyra andra Skånska gårdar där man misstänker att viruset finns.  Om viruset bekräftas också på de gårdarna så kommer även de grisarna att avlivas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".