Ny maskart hotar djurlivet i havet

En ny främmande art av havsborstmaskar kan hota överlevnaden av andra arter i havsbotten nära land i Öresund och Skälderviken. Den amerikanska havsborstmasken som tidigare bara funnits i små mängder här har nu ökat kraftigt i antal.

– Vi har sett att det skett en väldigt kraftig ökning utanför Sandön i Skälderviken, säger Markus Ohlsson, marinbiolog vid Helsingborgs kommun.

Enligt honom finns där idag mellan 4000 och 5000 maskar per kvadratmeter, vid tidigare mätningar fanns ett hundratal maskar per kvadratmeter.

Får konsekvenser för fåglarna
Den amerikanska havsborstmasken är inte en naturlig art i våra farvatten utan har troligtvis kommit hit med barlastvatten i fartyg. I Östersjön och i Bottenviken har den brett ut sig och om den nu gör det även i Öresund och Skälderviken kan det innebära förändringar i djurlivet, exempelvis för fåglarna.

– Den här masken är mindre än den svenska och gräver sig djupare så fåglarna får nu mindre näring och får jobba mer för att få tag på masken, säger Markus Ohlsson.

Marinbiologer oroas av utvecklingen
Det finns ingen bra forskning på vad som händer när den amerikanska havsborstmasken tar över bottnarna men marinbiologerna är oroliga nu när de ser så många maskar i Skälderviken.

– Orolig tycker jag man alltid ska bli när vi ser en främmande art här för vi vet överhuvudtaget inte vad den kommer att göra till exempel med vår svenska havsborstmask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".