Vildkatter stort problem i Skåne

Vildkatter skapar stora besvär i Skåne. Föreningen Kattkomando Syd har märkt att de flesta fall som de får in gällande hemlösa katter kommer från just Skåne.

Föreningen Kattkomando Syd är en ideell förening som bland annat arbetar med att hitta nya hem till katter. Upptagningsområdet är framförallt Blekinge, Småland och Skåne och varje år får de in cirka 1200 ärenden och av dem handlar hela 80 till 90 procent om katter från Skåne.

Morgan Pettersson från Kattkomando Syds styrelse kan inte svara på varför Skåne är överrepresenterat men tror att det kan handla om vädret.

– Det är ett gynnsamt klimat här. Problemet är inte lika stort i Norrland där de fryser ihjäl.

Mest vildkatter i Skåne har Malmö. Kattkommando syd uppskattar att det finns cirka 6 000 vildkatter där. Men Lennart Blomquist från Malmös Viltvårdsföreningen tror att det snarare handlar om mellan 3000 och 4000 vildkatter.

Malmö kommunen anlitar viltvårdsföreningen då vildkatterna blir ett problem. Fast skärpta regler har gjort att viltvårdsföreningen inte längre kan skjuta av lika många katter som tidigare. Siffran ligger nu på cirka 100 katter per år i Malmö och Lennart Blomquist berättar hur de går till väga.

– Idag är vi hänvisade till fällor och de kan vi inte sätta var som helst för folk vandaliserar fällor eller tar dem helt enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".