Umas betalar 300 000 i vite

Universitetssjukhuset MAS I Malmö har fått betala 300 000 kronor i vite för att man brutit mot arbetsmiljöreglerna när man ställt sängar allt för nära varandra.

Om problemen på avdelningen fortsätter kan det innebära att man måste spara in på personal för att kunna betala vite.

Då och då händer det att det inte finns plats tillräckligt för patienter på sjukhusen. Istället för att köra hem dem så måste man i bland välja att lägga patienter i korridorer eller sätta in en extra säng i någon sal. Då kan det bli trångt så trångt att man bryter mot arbetsmiljölagens regler om hur stora avstånden mellan sängarna skall vara. Det innebär i sin tur böter och nu har böterna höjts och är så höga att det kan innebära att man måste dra in på personalen för att klara böterna.

Ortopeden på Umas ska nu betala 300 000 kronor för brott mot arbetsmiljölagen.

- Det har inte inneburit något speciellt ännu. 300 000 motsvarar ungefär en undersköterskebefattning. Man får fundera över hur vi ska använda pengarna. Men i första hand så måste vi ta hand om patienterna, säger Gun Tranström vårdchef på ortopeden

På Umas arbetar man hårt med att slippa att placera patienter i korridorer och extra sängar men trots det så kommer det nog att bli problem även i framtiden enligt Gun Tranström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".